Nefrovisie gebruikt FileCap voor bestandsuitwisseling

Er worden door Nefrovisie regelmatig bestanden uitgewisseld met onder anderen onderzoekers en visitatoren. Deze bestanden bevatten veelal (privacy)gevoelige informatie. Aangezien e-mail als communicatiemiddel niet 100% betrouwbaar is voor het uitwisselen van informatie, maakt Nefrovisie nu gebruik van FileCap, een webapplicatie voor beveiligde bestandsuitwisseling. Dit gebeurt via de eigen server in Utrecht.

Met FileCap is het mogelijk om bestanden op een beveiligde manier te versturen én te ontvangen. Dus ook als dialysecentra of onderzoekers privacygevoelige informatie naar Nefrovisie moeten versturen, kan dat met FileCap. Nefrovisie stuurt dan per e-mail een uitnodiging om bestanden te versturen met daarin een persoonlijke link naar de FileCap-server van Nefrovisie. Vervolgens kunnen de bestanden worden geüpload, waarna Nefrovisie een bericht ontvangt dat de bestanden klaar staan. De bestandsuitwisseling kan op de FileCap-server bovendien worden beveiligd met een wachtwoord, dat bijvoorbeeld per telefoon kan worden uitgewisseld. Op die manier is veilige bestandsuitwisseling gegarandeerd, zonder dat één van beide partijen aparte software heeft moeten installeren.

Onderzoekers en visitatoren zien steeds vaker FileCap-links voorbij komen in hun mailbox. Zij zijn tevreden en vinden het werken met FileCap prettig. Voor de uitvoering van de CQI Dialyse ontvangt Nefrovisie adressenbestanden van elk deelnemend centrum. Ook deze bestanden kunnen nu worden verstuurd via FileCap. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om data vanuit Renine te versturen via FileCap, omdat het bureau van Renine in Leiden staat en de FileCap-server op de locatie van Nefrovisie in Utrecht is gehuisvest.

Met vragen kunt u terecht bij Martijn Leegte